SAWA/Tripoli, Lebanon

Een samenwerkingsproject tussen Bram Kerkhofs en maart in Minjara (Tripoli, Libanon) van 02/12/2019 tot 09/12/2019.

Sawa is Arabisch voor samen. Het symboliseert het feit dat het project mensen uit twee vijandige gebieden in Tripoli helpt zich te verzoenen. Dit proberen ze te bereiken door ze samen te laten werken aan verschillende modulaire meubelobjecten. Het modulaire systeem dat de basis vormt van elk ontwerp, symboliseert perfect de sociale cohesie die nodig is om te slagen. Het begint bij het gebruik van ronde balken met een diameter variërend van 20 tot 120 millimeter. Elke diameter is gemaakt van een andere houtsoort. Hoe kleiner de sectie, hoe sterker het hout. De afmetingen die in het systeem worden gebruikt, zijn gebaseerd op de uitgebalanceerde verhoudingen in de Romeinse architectuur, een duwtje in de rug van de Libanese geschiedenis. Deze balans wordt ook bereikt in het meubilair en tussen de deelnemers aan dit project.

SAWA's systeem

Het modulaire systeem van Sawa vertrekt van een eenvoudige verbinding tussen twee balken met behulp van metalen schroefdraadstangen en kruispluggen. Met dit systeem vormen twee bundels ofwel een T-verbinding of kunnen ze door een andere gaan.

Elk meubel heeft zijn eigen instructiehandleiding en zijn eigen specifieke onderdelen. Een object werkt alleen als alle stappen nauwkeurig zijn gevolgd.

Het sociale doel van SAWA is om van elkaar te leren. Het gaat om toewijding, trots en eigenaarschap. Het gaat ook om het leren en combineren van vaardigheden, vertrekkend vanuit en met respect voor ieders eigenheid, sterktes en zwaktes.

Sawa is een allesomvattend project dat zowel ethisch als esthetisch is. Voor deze workshop werd Bram vanaf maart bijgestaan ​​door één medewerker om 11 personen tussen 19 en 25 jaar te begeleiden.